Bolesti hlavy a očí

Bolesti hlavy a očí mohou být způsobeny celou řadou příčin. Od neléčené či staré refrakce oka, přes přetěžování zraku až po špatnou životosprávu. Naštěstí s mnohými si dokážeme poradit.

 

Přetěžování zraku a špatná životospráva

Současná doba zraku příliš nenahrává, naše životy se ve velké míře odehrávají uvnitř budov, zaměstnání je stále více orientováno na kancelářskou práci či na práci s počítačem. To má za následek, že většinu dne trávíme v ustrnulé poloze s pohledem na krátké vzdálenosti.

Oči jsou tak celý den nastavené na jednu vzdálenost, dochází k ustrnují okohybných svalů a následnému zhoršení zraku. Moderní technologie pak potíže se zrakem zhoršují vyzařováním modrého světla a to především večer. Modré světlo večer evokuje den a brání spouštění procesů, které našemu mozku říkají, že je tma a je potřeba spát. Následkem toho dochází k celkové únavě.

Koukáním do displejů také méně mrkáme. Tím  nedochází ke správnému zavlhčení sítnice, a dochází paradoxně k většímu slzení očí, jejich pálení a červenání.

 

Neléčená nebo stará refrakce oka

Neléčenou i starou refrakci oka je těžké rozpoznat, protože můžeme vidět dobře a myslet si, že žádné obtíže se zrakem nemáme. Okohybné svaly jsou do jisté míry schopny dokorigovat nekorigovanou refrakci, což způsobuje přetěžování organismu a následné bolesti hlavy a očí, pálení a slzení očí, rozostřené vidění či únavu. 

 

Jaká jsou řešení?

Určitě doporučujeme návštěvu očního lékaře, který Vám zjistí, jestli netrpíte některou z očních vad, popřípadě pokud víte, že oční vadou trpíte a máte dojem, že se Vám zhoršil zrak, můžete navštívit kteroukoliv optiku, která nabízí měření zraku. Pokud máte zájem, můžete se objednat na měření i do jedné z našich optik.

Záleží i na správném nastavení brýlí. Je rozdíl, jestli profesionálně řídíte, pracujete celý den v kanceláři u počítače nebo jestli výkonově sportujete. Některé povrchové úpravy čoček dokáží rozjasnit a zostřit barvy ve špatném počasí, oddalují únavu, jiné naopak blokují modré světlo u počítače. Se správně nastavenými brýlemi poznáte rozdíl.

Pravidelně odpočívejte, najděte si chvíli ve dne, kdy nebudete používat oči. Měňte ohniskové vzdálenosti. Pokud pracujete u počítače, doporučuje se alespoň jednou za dvacet minut odhlédnout na půl minuty od počítače směrem z okna ven či jinam na větší vzdálenost. Uvolňujte okohybné svaly několikerými protočeními očí o 360 stupňů. Uleví se Vám od bolestí zraku i hlavy a zpomaluje se jejich únava.

Dobře spěte, pravidelně procvičujte krční páteř a záda, omezujte strnulé polohy a pravidelně větrejte. To jsou pravidla, která Vám také pomohou se zlepšením životosprávy, lepšímu vidění a od bolesti.